Търсене

ДОБРИ ПРАКТИКИ ПРИ УСЛОВИЯ НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ – първа част

Добри практики за сътрудничество и взаимодействие  между родителите и екипа на  ДГ № 32 „Българче“, гр. София   

В ежедневната  работа  учителите използват много презентации, направени от тях  на различни теми: ”Зима”, ”Безопасно движение по улицата”, ”Баба Марта”, ”Пролет”, ”България и българското знаме” и др. Провеждат се открити уроци на тема „Моята България“, усвояват се знания за символите на България“, националните герои, традициите и обичаите ни.  Традиционно  се празнуват и личните празници на всяко дете – рождени и имени дни. Децата се поздравяват и си поднасят малки подаръци, подготвени от родителите. Добра практика е децата да се хранят на фона на приятна класическа музика. Съвместно с родителите имаме инициатива за създаване на пролетна градина с цветя и билки, за която да се грижим всички заедно с децата.

Тук следва многоточието, което можем да наречем по различен начин: грипна ваканция, извънредно положение, стрес, паника, зараза, COVID-19 или просто пауза, докато се нормалната работа бъде отново възстановена.

Ние не прекъсваме нашата връзка с родителите. Чрез сайта на детската градина, чрез регистрацията им в електронните дневници и създадените групи във фейсбук  споделяме идеи, подходящи за занимания с децата вкъщи, не губим връзката с тях и сме в помощ на родителите. Ето и нашите идеи:

– игри, които развиват въображението и речта;

– занимателни игри за развиване на фината моторика и знанията за цветовете;

– игри за моделиране;

– игри с геометрични фигури и други интересни математически задачи;

– забавни занимания за деца и родители у дома;

–  видео клип „Прекрасен начин, по който децата да разберат защо е важно да си мият ръцете”;

– направи с мама домашен дезинфектант;

–  гатанки, разказчета, стихотворения и песнички за чистотата и здравето, подходящи за децата от първа възрастова група.

Родиха се и съвместни инициативи и игри:

  • „Приказна щафета“ – всеки ден родител предлага приказка, която е прочел на детето си, на следващия ден друг родител поема щафетата с друга приказка;
  • „Какво сготвих днес – полезно и вкусно“ – майки и татковци си разменят идеи и рецепти за ястия.

Продължават празниците за рождени и именни дни, макар и виртуално. Децата си подаряват рисунки и добре пожелания. Поздравяват се с песни.

Изградените много добри и хармонични взаимоотношения между детската градина и семейството са от съществено значение при ежедневната работа с децата.

Именно това ни  помага и сега – в несъмнено трудния за всички период.

Ще го преодолеем така, както се справяме с всички трудности в детската ни градина:

ВИНАГИ ЗАЕДНО!

Споделете:
Търсене
Skip to content