Търсене

УЧАСТИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИНСПЕКТОРАТ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО В ПРОЕКТ ЗА ОЦЕНКА (САМООЦЕНКА) НА ПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ „STESSIE“

Националният инспекторат по образованието участва в проект по програма Erasmus+, Key action 2 –  STESSIE за обучение на инспектори, оценители на качеството, доставчици на образователни услуги, директори  и учители от партньорски страни в прилагане и оценка на инструментариум за (само)оценка и стимулиране на социалното включване в образованието. Партньори по проекта са 7 държави, представени от 10 организации, включващи Университета в Гент (Белгия) и инспекторатите/институциите за оценка на качеството на Баската провинция в Испания, България, Естония, Малта, Инспекторатите в Мадрид и Сърбия.

На обучителното събитие в София в периода 4-7 юни  в четири столични общински училища – 8 СУ „Васил Левски“, 81 СУ „Виктор Юго“, 128 СУ „ Алберт Айнщайн“ и 79 СУ „Индира Ганди“ ще бъде изпробван и анализиран инструментът TESSIE –  безвъзмезден инструмент за оценка (самооценка) и стимулиране на социалното включване в образованието, предназначен да помогне на училищата да оценят и подобрят включването на деца и ученици в рамките на своята образователна среда.  TESSIE се предлага на 10 езика: френски, испански, холандски, естонски, английски, български, баски, сръбски, валенсиански и малтийски. Инструментът разполага с удобен за потребителите интерфейс.

Успешното реализиране на проекта STESSIE ще даде възможност на училищата за оценка на приобщаващите практики, самооценка на политиките, анализ на средата и практиките, като се гарантира, че училищните екипи активно насърчават разнообразието и приобщаването за да създадат среда, в която всеки ученик се чувства ценен, уважаван и приобщен.

Началото на събитието по проекта беше отразено в участие на директора на НИО д-р Анелия Андреева и координатора на проекта Erik de Bou в предаването „Култура“ по БНТ https://bnt.bg/news/obuchenie-v-sferata-na-priobshtavashtoto-obrazovanie-s-mezhdunarodno-uchastie-v369037-329621news.html

 

 

 

Споделете:
Търсене
Skip to content