Търсене

УЧИЛИЩЕ ПОЕМА ШЕФСТВО НАД ЗАБРАВЕН ПАМЕТНИК

Пещерското СУ „Св. Кл. Охридски“ пое шефство над един незаслужено забравен паметник в града.

Той се намира непосредствено на изхода на гр. Пещера, до разклона за Пазарджик и Пловдив, и запазва паметта за една от най-черните страници на Априлското въстание.

След погрома на брациговци в Пещера са докарани 13 пленени патриоти от Брацигово и от с. Радилово. През нощта срещу 11 май те са подкарани към Пазарджик, но по пътя са избити без всякакъв повод.

На паметника са записани 12 имена, тъй като единият успява да ес спаси по чудо. Кочо Топалов от с. Радилово получава един от първите удари с ятаган в гърба и пада на земята. След това е затиснат от телата на другарите си. Сутринта се свестява и успява да се добере до селото, където му е оказана помощ. Турците разбират за това и го наричат „мезан кечкана“ – от гроба побягнал.

През 1976 г. близо до лобното място е издигнат паметник.

Той обаче е почти напълно забравен – дори старите пещерци не си спомнят за него. През последните години представители на Община Пещера, Община Брацигово, на Кметство Радилово са поставяли цветя, но поотделно, като няма организирано поклонение. Теренът около него е буренясал, изоставен.

Нещо повече – паметникът се намира в частен терен и е заплашен от унищожаване, защото на мястото се предвижда да бъде построена бензиностанция.

За да бъде запазен споменът за предците ни, учителите и учениците от СУ „Св. Климент Охридски“ поеха шефство над паметника.

Училището предложи партньорство на Община Пещера за съвместни дейности по спасяването му. Общината прие да потърси подходящ терен близо до лобното място, за да бъде преместен.

Учениците и учителите почистихме терена около паметника и освежиха надписа му. На 11 май 2021 г. организирахме първото от десетилетия общо поклонение пред паметта на загиналите. На него присъстваха кметовете на двете общини, както и на кметствата в с. Радилово и с. Капитан Димитриево. Чрез публикации в пещерските, брациговските и пазарджишките медии припомнихме нашата отговорност към героите от миналото. Тези публикации намериха отзвук в цялата общественост.

Тези дейности ще продължат и през следващите години. Чрез тях възпитаваме  учениците в дух на родолюбие, поддържаме жива паметта за миналото на град Пещера и за историческите събития сред учениците и сред гражданството, поддържаме  културните връзки с Община Брацигово и Кметство Радилово.

 

Валентин Стоянов, СУ „Св. Климент Охридски“, Пещера

Споделете:
Търсене
Skip to content