Търсене

COVID-19: КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С ИЗОЛАЦИЯТА ВКЪЩИ – втора част

  1.  Мерки срещу страхове и притеснения

В извънредни ситуации могат да възникнат нови източници на стрес и емоции, с които не сме свикнали. Отнема време, за да свикнете с тези нови обстоятелства и предизвикателства.

  • Ограничете медийното потребление!

Консумирайте медийно съдържание, свързано с COVID-19, съзнателно и го ограничете. Непрекъснатото сблъскване с определени снимки и описания, които се разпространяват и от реномирани медии, не е полезно, а натоварващо.

  • Пазете се от „създателите на паника“!

Поставете граници и се въздържайте от четене на масово циркулиращи СМС-и, имейли, видеоклипове, съобщения в WhatsApp или постове в социалните медии, отнасящи се за COVID-19.

  • Фокусирайте се върху положителното!

Фокусът върху положителното съдържание успокоява и стабилизира. Говорете с близките си и се постарайте да водите разговори с позитивно съдържание.

  • Обърнете внимание на чувствата си!

Всички изпитваме различни емоции в тази непозната ситуация, например объркване, страх или стрес. Тези чувства са напълно разбираеми, но ако са твърде много, могат да ви затрупат. Отделете време, за да възприемете и изразите това, което чувствате. Някои хора обичат да записват чувствата си или да се занимават с творчество (например да рисуват, да правят музика или да медитират).

  • Говорете за чувствата си!

Ако почувствате нужда да говорите с някого за чувствата си, свържете се с някой близък, който ще е готов да помогне. Ако нямате такъв човек сред най-близките си, потърсете професионална помощ, например на някоя от горещите линии (тел. 0888 429 730) или при регистриран клиничен психолог или психотерапевт, който предлага телефонна помощ.

  • Ограничете премислянето!

Да премисляме нещо отново и отново е една от многото стратегии за справяне със стресови ситуации. Все пак да се прекалява е контрапродуктивно, тъй като създава допълнителен стрес. Затова предварително измислете дейности, с които да се заемете, ако изпаднете в състояние на постоянно премисляне. Направете нещо съвсем различно, което ви кара да се чуствате добре. Например някои хора обичат да пекат, четат или пишат.

  • Правете прости упражнения за отпускане!

Не е възможно едновременно да се страхуваме и да сме отпуснати. Затова правете релаксиращи упражнения, които намаляват страховете. Можете да намерите инструкции за упражнения за релаксация или за отпускане на нервите в интернет.

  • Не забравяйте, че ситуацията ще отмине!

Важно е да се разбере, че епидемията от COVID-19 неизбежно ще премине. Използвайте прости начини да намалите риска от заболяване, например като редовно миете ръцете си и избягвате близък междуличностен контакт. Планирайте дейности, с които искате да се заемете, след като преодолеете ситуацията.

Споделете:
Търсене
Skip to content